Ulkoinen auditoija Jussi Lukkari on ollut mukana yrityksen alkuajoista lähtien. Sotkamolainen Jussi Lukkari on ollut mukana Reseni -toiminnassa yrityksen alkumetreistä lähtien. ”Matti Kilpeläisen kanssa ideoimme laadunkehittämisjärjestelmää kotini entisessä navetassa ja piparminttuhunajan avulla saimme ideat lentämään myös ruutupaperille”, Jussi kertoo yrityksen alkutaipaleesta. Tämän vuoden lokakuussa, tarkalleen ottaen 10.10.2021, Reseni -ohjelmistoille tulee neljännesvuosisata täyteen.
”Reseni käynnistettiin piparminttuhunajan voimin”
18.8.2021Ulkoinen auditoija Jussi Lukkari on ollut mukana yrityksen alkuajoista lähtien.
Sotkamolainen Jussi Lukkari on ollut mukana Reseni -toiminnassa yrityksen alkumetreistä lähtien. ”Matti Kilpeläisen kanssa ideoimme laadunkehittämisjärjestelmää kotini entisessä navetassa ja piparminttuhunajan avulla saimme ideat lentämään myös ruutupaperille”, Jussi kertoo yrityksen alkutaipaleesta. Tämän vuoden lokakuussa, tarkalleen ottaen 10.10.2021, Reseni -ohjelmistoille tulee neljännesvuosisata täyteen.
Kaikki alkoi siitä, kun laatujärjestelmät alkoivat saada (standardin ISO 9001 myötä) laajempaa jalansijaa yhteiskunnassa 1990-luvun alussa. Enso alkoi ensimmäisenä vaatia kuljetusalan yrityksiltä laatujärjestelmää, ja pian muut suuret yhtiöt liittyivät joukkoon. Matti Kilpeläinen oli jo aiemmin perustanut Kuljetushankinta FIN Oy:n, jonka liikeideaan istui erinomaisesti myös laatujärjestelmäkoulutus. Näin syntyi idea omasta laatujärjestelmäpohjasta, siis siitä, joka hieman myöhemmin sai nimen Reseni.
Oulussa Jussi kouluttautui diplomi-insinööriksi ja päättötyö kohdistui hitsausliitosten laadun tutkimusmenetelmiin. Hän pääsi vuonna 1979 Tampellan konepajalle laadunvarmistuksen hitsausinsinöörin (QAWE) tehtävään, jossa tulivat tutuiksi myös laatujärjestelmät, niiden rakentaminen ja erityyppiset auditoinnit. ISO 9000 -standardisarjaa ei vielä ollut, joka johti siihen, että kukin tilaaja teki tehtaalle oman asiakasauditointinsa. ”Mikäli dokumentissa oli virhe, saattoi luokituslaitoksen auditoija puhaltaa sikarinsa savut pöydän yli suoraan silmille”, muistelee Jussi.
Kainuuseen palattuaan Jussi ennakoi tulevaa ja suoritti vuonna 1990 Bournemouthissa Lead Auditor -tutkinnon. Pirkanmaalla saadut monipuoliset opit laatujärjestelmistä olivat ratkaisevia tulevien töiden kannalta. Jussi aloitti konsultoinnit vuonna 1987 ja samoihin aikoihin perustettiin myös perheyritys Luonnon Aromit Sotkamoon paluun yhteydessä. Sotkamo onkin pysynyt miehen pääasiallisena kotipaikkakuntana vuosien varrella. Mieleen on jäänyt, kun maanviljelijäisä havaitsi poikansa diplomi-insinööriopintojen jälkeen, että ”ei sinusta herraa tullutkaan”. Tarkastaja Jussista tuli, muttei kuitenkaan ”Herra Tarkastajaa”. Isän sanat jäivät mieleen oppaana tulevaan. Maatilan pojalle työnteko oli tullut tutuksi jo varhain. Työ on aina innostanut Jussia, ja niinpä hän on ehtinyt olla työuransa aikana monessa mukana.
Ulkoisen auditoijan työssä samanlaisia päiviä ei olekaan. Jussi kertoo uransa aikana auditoineensa yli 100 erilaista toimialanimikettä. Auditointiprosessi on monivaiheinen: aluksi tehdään esiauditointi, jonka perusteella voidaan pyytää täydentäviä tai korjaavia toimenpiteitä auditoitavalta yritykseltä. Esiauditoinnin jälkeen tulee varsinainen sertifiointiauditointi, jonka jälkeen yritykselle myönnetään sertifikaatti, mikäli auditoija voi todentaa, että toiminta vastaa standardien vaatimuksia. Sertifikaattia ylläpidetään seuranta-auditoinnein. Jussi kertoo näkevänsä hyvinkin nopeasti, täyttyvätkö sertifioinnin vaatimukset kulloinkin auditoitavana olevassa yrityksessä. Korona-aikana Jussin reissupäivät ovat vaihtuneet pitkälti etätyöskentelyyn Sotkamossa, jossa luonto on lähellä ja ahmat sekä ilvekset pyörivät talon naapureina.
Luottamus kumppaneihin
Sana luottamus toistuu Jussin puheessa usein. Hän korostaa, että yritysten kannattaa tehdä pitkäjänteisiä kehitystoimenpiteitä nimenomaan oman toiminnan kehittämistä varten, vaikka kannustava kehittämisärsyke tulisikin alun perin asiakkailta. ”Haluan aidosti auttaa yrityksiä ottamaan kehitysaskeleita toiminnassaan”, Jussi sanoo ja lisää, että parhaat onnistumiset hän kokee työssään siitä, kun yritykset lähtevät systemaattisen jatkuvan parantamisen polulle, tielle tai peräti valtatielle. Parhaiten tämä onnistuu silloin, kun yrityksen johto sitoutuu asiaan ja luottaa siihen, että henkilökuntaa kannattaa kuunnella ja jakaa heille myös kehittämisvastuuta. Kollega kommentoikin Jussin oleva oikea empatiatykki – hän paneutuu yritysten liiketoiminnan kehittämiseen suurella sydämellä. ”Meillä on todella hyvä porukka ja yhteishenki”, Jussi kehaisee.
Vapaa-ajallaan Jussi pitää luonnossa liikkumisesta, hiihtämisestä niin Vuokatin vaaroilla kuin pohjoisen tuntureilla, metsänhoidosta ja luonnon antimien keruusta. Myös lukeminen, erityisesti runot ja elämäkerrat, ovat lähellä Jussin sydäntä. ”Talvella omaa metsää harventamalla olen hyvin saanut tarvittavat hirret piharakennukseen, jota olen veistämässä”, Jussi kertoo tämänhetkisestä projektistaan. Itsensä kehittäminen on luontevasti läsnä myös Jussin henkilökohtaisessa elämässä.
Vapaa-ajalla Jussilta luonnistuu niin metsän harvennus kuin liiterin nikkarointi.