Marko Leinonen – Miehet ohjelmistojen takana, osa 1

3.1.2022

Marko Leinonen aloitti päätoimisesti Reseni kehittäjänä 2000-luvun alussa. Sitä ennen hän ehti toimia muun muassa atk-opettajana, it-alalla sekä Paltamon kunnan it-tukihenkilönä.

”Ollessani TJ Groupilla töissä aloin koodata 90-luvun lopulla ensimmäistä Reseni nettiversiota. Tämä taisi olla Suomen ensimmäisiä selainkäyttöisiä laatujärjestelmiä. Siirryin sieltä Paltamon kuntaan töihin ja tein  sivutyönä kehitystyötä Reseni-ohjelmistoon – eli käytännössä eSalkun ensimmäiseen versioon”, Marko kertoo.

Päätoimisen työnteon Marko aloitti Reseni (silloinen KH FIN Oy) palveluksessa 22.2.2002. Kohta siis 20 vuotta tulee täyteen.

”Alussa kehitin Reseni-ohjelmistoa mm. logistiikkatehtävien ohessa. Toiminnan laajentuessa lisää henkilökuntaa astui remmiin. Tällöin pystyin keskittymään enemmän järjestelmäpuoleen”, Marko sanoo. Uusin ohjelmisto, eSalkku, lanseerattiin vuonna 2017. Parasta aikaa meneillään on eSalkun päivittäminen, jossa mukana on uusia toimintoja, ulkoasuparannuksia sekä käyttäjää helpottavia työkaluja.

Marko näkee helppokäyttöisyyden eSalkun ehdottomana vahvuutena. Marko kannustaa yrityksiä selvittämään tukimahdollisuudet kehittämisprojekteihin. Esimerkiksi laatujärjestelmän pystyttämiseen yritys voi hakea yrityksen kehittämistukea ja järjestelmän kouluttamiseen on mahdollista hakea koulutusvähennystä.

Vuonna 2014 Marko siirtyi osaksi omistajakaartia. ”Olen tällainen ”moniosaaja”, joka ei pidä itseään esillä. Pääsiallisiin tehtäviini kuuluvat järjestelmien ja toimintojen ylläpito, kehittäminen ja suunnittelu. Jos joku ei pelaa/toimi, niin silloin en ole tehnyt työtäni kunnolla.”, Marko kertoo. Kollega kuvaa Markon olevan merkittävä taustavoima, jolta saa aina apua. Myös asiakkaat soittavat Markolle mielellään suoraan, kun heillä on ohjelmistoihin liittyvää kysyttävää. Marko hoksaa asiat nopeasti ja on mitä oivallisin ideoija. Tarkkuuttakaan häneltä ei puutu!

Vapaa-aikanaan Marko ulkoiluttaa mielellään koiraansa ja tekee pientä remonttia omakotitalossaan. Välillä rakentuu jotain suurempaakin: viimeisin projekti oli grillikota, jota varten Marko kantoi käsin 50 tonnia muurikiviä ja teki jopa maansiirtotyöt lapiolla. Hän näkee rakentamisen ja remppailun hyvänä vastapainona istumatyölle.

Markon huomaavaisuutta kuvaa hyvin osallistuminen lähialueiden kehittämiseen. ”Läheisessä järvessä ui paljon lapsia. Näin laiturilla vaaranpaikkoja, joten päätin hankkia pelastusrenkaan ja heittoköyden”, Marko kertoo. Markolle lapset ovat lähellä sydäntä, hänellä on jo yksi lapsenlapsikin.